Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Tips για όσους ξεκινάνε το πόκερ και για όσους θέλουν να δώσουν ένα τέλος στην κατηφόρα που έχει πάρει το bankroll τους

Είναι σύνηθες σε περιόδους οικονομικών κρίσεων τα τυχερά παιχνίδια να εμφανίζουν μία έξαρση. Ένα τέτοιο ''τυχερό'' παιχνίδι είναι και το πόκερ. Και παρόλο που θα δείτε σε πολλά βιβλία να αποδίδεται στο παίγνιο αυτό ποσοστό ικανότητας από 65-85% και ποσοστό τύχης από 15-35%, εγώ θα έλεγα πως τα πράγματα είναι μάλλον κάπως αντίστροφα. Η μακροχρόνια εμπειρία μου στο χώρο του online poker κυρίως, κι η μελέτη του, τόσο από τη δικιά μου σκοπιά, όσο κι από τη σκοπιά άλλων (ανάμεσα τους σοβαροί επιστήμονες), μου κατέδειξε το ρόλο της τύχης στο πόκερ ως πολύ σημαντικότερο.



Κι όταν λέμε τύχη τι εννοούμε; Εσείς έχετε καταφέρει να δώσετε έναν πλήρη ορισμό της έννοιας; Ας μιλήσω για τον εαυτό μου. Μέχρι και πριν μερικούς μήνες η τύχη για μένα δε σήμαινε και πολλά. Δε σήμαινε σχεδόν τίποτα. Ακόμη κι αν συμμεριστούμε τα ποσοστά ικανότητας-τύχης 70% - 30%, το 30% που αποδίδεται στην τύχη είναι ένα σημαντικό ποσοστό για να παραληφθεί. Κι όμως όλοι προσπαθούμε να αναπτύξουμε αποκλειστικά το πρώτο κομμάτι, της ικανότητας, παραβλέποντας τον παράγοντα τύχη, ως κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Έπρεπε να πέσει μια σειρά βιβλίων (μη ποκερικών) στα χέρια μου για να με κάνει να αναθεωρήσω. Θα ξεχωρίσω ένα και θα σας συστήσω να το διαβάσετε κι εσείς, το ''Τύχη'' του συγγραφέα Amir Aczel (που έχει γράψει σπουδαία επιστημονικά βιβλία). Κι επειδή δε θέλω να επηρεάσω κανενός τη γνώμη προτού το μελετήσει, σταματάω εδώ και σας αφήνω να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Πάμε τώρα να προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε μερικά ερωτήματα που δημιουργούνται στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των παικτών πόκερ. 

- Είναι στημένο το online ποκερ; 

Είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν πως ναι. Και δε θα εκπλαγώ αν αποδειχτεί ποτέ κάτι τέτοιο για ορισμένες εταιρείες. Άλλωστε πότε κάποιος με χ κέρδος δεν επιθύμησε να βγάλει μεγαλύτερο, ποιος επιχειρηματίας αρκείται στα λίγα, αρνούμενος τα περισσότερα; Ωστόσο εδώ να πούμε πως απανωτά bad beats θα παρατηρήσουμε συχνά και στα ''αθώα'' παιχνίδια στο σπίτι με φίλους. Αποδείξεις δεν έχουμε ούτε για το ένα ούτε για το άλλο (τα κέντρα ελέγχου των λογισμικών των εταιρειών δε μου λένε κάτι μιας κι ο τρόπος λειτουργίας τους θα μπορούσε κάλλιστα να εμπεριέχει ιδιωτικό συμφέρον), οπότε ας κρατήσουμε καλύτερα σιγήν ιχθύος για το θέμα αυτό.

-Μπορεί κάποιος να βγάλει μεγάλα κέρδη από το πόκερ;

Η απάντηση είναι σαφώς ναι κι είναι ολοζώντανη στα πρόσωπα των τόσων επιτυχημένων παικτών, από τα χέρια των οποίων περνάνε πολλές χιλιάδες έως κι εκατομμύρια ευρώ. 
Πως θα μπείτε κι εσείς σε αυτό το group; Η αντιγραφή του στυλ παιχνιδιού των ''μεγάλων'' παικτών φαίνεται πως δεν έχει καλά αποτελέσματα. Στο πόκερ όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο πρέπει να είστε ο εαυτός σας - ο καλύτερος εαυτός σας για την ακρίβεια. Πάμε στο άλλο κομμάτι των παικτών τώρα. Για να κερδίζουν αυτά τα εκατομμύρια οι μεγάλοι παίκτες κάποιοι πρέπει να τα χάνουν --> κι αυτοί αποτελούν τουλάχιστον το 75% του συνόλου των παικτών! Κι όχι δε φταίει πάντα το IQ τους!

Ας πάμε να δούμε τώρα κάποιες οδηγίες χρήσιμες όπως θεωρώ για το παιχνίδι σας
  • Μάθετε τα βασικά
Μάθετε να υπολογίζετε πιθανότητες, να μπλοφάρετε, να διαβάζετε τον αντίπαλο και να παίζεται με τη ψυχολογία του. Πάρτε ένα καλό βιβλίο για να ξεκινήσετε. (Για όσους θέλουν βιβλίο για τα heads up στα αγγλικά ας μου στείλουν στο maskaneisplaka@gmail.com)

  • Διαλέξτε το παιχνίδι που σας ταιριάζει.
Το να παίζουμε διάφορα είδη παιχνιδιών είναι ωραίο για χαβαλέ, όχι όμως όταν θέλουμε να βγαλουμε κέρδος. Βρείτε το καλυτερό σας κι εξασκείστε το όσο πιο πολύ μπορείτε. Τα υπόλοιπα είδη πόκερ είναι καλά μόνο για μικρα διαλείμματα.

  • Έχετε την ''τύχη'' ως οδηγό
Ίσως το πιο σημαντικό! Στο πρώτο βαρβάτο bad beat που θα επιφέρει ήττα κλείστε το παράθυρο του πόκερ και κάντε κάτι άλλο! Μη συνεχίζετε να προκαλείται την α-τυχία σας. Αντιθέτως όταν είστε λίγο παραπάνω ''κωλόφαρδοι'' συνεχίστε μέχρι τελικής πτώσεως, όσο σας πάει μη σταματάτε!!!

  • Να έχετε αυτοπεποίθηση
Ναι βοηθάει κι αυτό στο πόκερ! Αν μάλιστα κάποιο γούρι σας προσδίδει μεγαλύτερη σιγουριά φροντίστε να το έχετε κοντά σας. 

  • Μην αλλάζετε εταιρείες
Το να αλλάζετε συνεχώς εταιρείες πόκερ μόνο κακό θα κάνει στο budjet σας. Δε σας λέω να μείνετε για πάντα σε μία, αλλά η όποια αλλαγή και μετάβαση από τη μία στην άλλη πρέπει να γίνετε ομαλά, όταν είστε σε ηρεμία και οπωσδήποτε θα πρέπει να ακολουθείται από ένα διάστημα προσαρμογής. Σιγά σιγά..

από μένα καλά κέρδη και πολύ χαμόγελο,
Ο σοβαρός τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: